Bez socijalnog osiguranja 90.000 radnika

Bez autora
May 20 2013

Podneto je 6.629 prekršajnih prijava, po kojima bi nesavesni poslodavci mogli da budu kažnjeni sa do milion dinara po svakom pojedinačnom prekršaju, odnosno za svaki slučaj kada nekom radniku nisu uplatili doprinose.Od početka 2013. godine, nadležnost za sankcionisanje poslodavaca koji izbegavaju odgovornost prema svojim radnicima, vraćena je Poreskoj upravi i od tada je ova institucija pronašla i pokrenula postupke protiv 1.403 preduzeća. Nezakonitim postupanjem poslodavaca samo u ovoj godini oštećeno je 20.000 radnika.

Bez socijalnog osiguranja 90.000 radnikaPodneto je 6.629 prekršajnih prijava, po kojima bi nesavesni poslodavci mogli da budu kažnjeni sa do milion dinara po svakom pojedinačnom prekršaju, odnosno za svaki slučaj kada nekom radniku nisu uplatili doprinose.

Od početka 2013. godine, nadležnost za sankcionisanje poslodavaca koji izbegavaju odgovornost prema svojim radnicima, vraćena je Poreskoj upravi i od tada je ova institucija pronašla i pokrenula postupke protiv 1.403 preduzeća.

Nezakonitim postupanjem poslodavaca samo u ovoj godini oštećeno je 20.000 radnika.

Broj poslodavaca koji krše zakon na štetu radnika ipak se smanjuje, možda i zbog toga što od polovine 2012. godine Poreska uprava svakodnevno od banaka dobija izveštaje o svim transakcijama firmi koje su tog dana radnicima uplatile novac, pa se prostim poređenjem podataka nedvosmisleno i lako pronalaze one koje nisu platile doprinose u skladu sa zakonom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik